Terapi Reiki Untuk Kesihatan Holistik

Terapi Reiki Untuk Kesihatan Holistik

Kesihatan masih menjadi salah satu kebimbangan yang paling penting. Kita semua ingin mempunyai badan yang sihat, minda dan semangat. Jika anda berasa seolah-olah anda telah mengambil tol kehidupan harian ke titik bahawa anda tidak lagi dapat berfungsi dengan sepenuhnya, maka anda boleh mempertimbangkan untuk mendapatkan beberapa jenis terapi penyembuhan alternatif. Salah satu contohnya adalah terapi Reiki, sistem penyembuhan yang berasal dari Tibet beribu-ribu tahun yang lalu dan dipopularkan oleh Dr Mikao Usui di Jepun. Terapi Reiki terutamanya mencetuskan kebolehan penyembuhan semula jadi badan kita sekali gus meningkatkan kesihatan secara keseluruhan. Ia adalah sejenis terapi semula jadi yang diamalkan dalam kedua-dua Timur dan wilayah Barat untuk mengimbangi tenaga kehidupan dan untuk akhirnya meningkatkan kesihatan dan kesejahteraan pesakit atau penerima.

Perkara Asas Terapi Reiki

Ini jenis terapi adalah sama dengan lain-lain terapi penyembuhan semula jadi yang semakin berikut di banyak tempat di dunia. Ia memberi tumpuan kepada kepercayaan bahawa seorang pengamal Reiki dilatih sebenarnya boleh memindahkan tenaga kepada penerima untuk mencetuskan keupayaan semula jadi badan untuk sembuh dengan sendiri. Ia boleh digunakan untuk memulihkan kesihatan dan juga untuk mengekalkannya. Pada dasarnya, ini jenis terapi bertujuan untuk mengembalikan Tentera Life semula jadi badan dan menyediakan sejenis hands-on penyembuhan untuk minda, badan dan semangat.

Manfaat praktikal Terapi Reiki

1. Untuk memberi kelonggaran dan untuk melepaskan tekanan dan ketegangan.

Jika kerja anda dan rutin harian akan membawa anda ke tekanan dan ketegangan, maka terapi Reiki boleh membantu anda. Anda boleh mendapatkan bantuan dari pengamal yang terlatih dan dia boleh membantu anda melepaskan ketegangan membina dan tekanan dalam badan anda.

2. Untuk mempercepatkan kebolehan penyembuhan diri tubuh.

Badan anda mempunyai keupayaan untuk pulih dengan sendirinya. Tetapi ia boleh mendapatkan bantuan yang diperlukan dengan sesi Reiki. Anda boleh memasukkannya ke dalam rutin biasa anda bagi meningkatkan keupayaan badan anda untuk menyembuhkan dan dilindungi daripada penyakit jangka panjang.

3. Untuk membantu melegakan kesakitan.

Terapi Reiki juga boleh menjadi berguna bagi mereka yang menjalani kesakitan atau bagi mereka yang telah mengalami pelbagai jenis kecederaan fizikal. Ia boleh membantu anda berasa lega daripada kesakitan fizikal. Seorang ahli terapi Reiki meletakkan tangannya ke atas bahagian-bahagian tertentu badan, terutama mereka yang anda mahu untuk sembuh. Walaupun terapi memainkan peranan yang besar, anda sebagai penerima dan terutamanya pengawal badan dan tenaga anda, memainkan peranan utama dalam penyembuhan dan kesihatan.

4. Untuk membantu badan menyahtoksik.

Badan kita terkumpul dengan toksin bukan sahaja kerana tabiat yang tidak sihat kita ada tetapi juga kerana jenis gaya hidup kita hidup. Dalam usaha untuk mengepam keluar toksin dari dalam diri kita, terapi Reiki boleh digunakan. Ini adalah satu kaedah semula jadi untuk mengepam keluar toksin yang berbahaya dan unsur-unsur badan.

5. Meningkatkan daya hidup dan menangani kesan penuaan.

Berumur tidak sepatutnya menjadi sebab utama untuk anda untuk tidak berasa sihat dan un-bertenaga. Dengan menggunakan ini jenis terapi, anda boleh menangguhkan kesan proses penuaan dengan itu memulihkan daya hidup kepada kesihatan anda dan kesejahteraan.

6. Untuk membantu dengan perkembangan rohani dan pembersihan emosi.

Sejak terapi Reiki itu tidak hanya tertumpu kepada penyembuhan bentuk fizikal, ia juga boleh membantu anda dengan pembersihan emosi dan pertumbuhan rohani. Ia adalah penting bahawa apabila anda menjalani ini jenis terapi yang anda tidak hanya percaya kepada kapasiti pengamal tetapi juga dengan kebolehan semula jadi anda sendiri.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar