Rawatan Kencing terlalu aktif - Perubatan Atau Asli?

Rawatan Kencing terlalu aktif - Perubatan Atau Asli?

Punca sindrom pundi kencing terlalu aktif adalah tidak diketahui, walaupun ada faktor-seperti kafein dan alkohol diketahui memburukkan lagi keadaan. Perkara yang baik, bagaimanapun, adalah bahawa terdapat cara-cara untuk merawat pundi kencing terlalu aktif supaya orang tidak perlu menghabiskan sebahagian besar kehidupan mereka bergegas ke bilik mandi.

Terdapat dua jenis utama rawatan pundi kencing terlalu aktif: perubatan dan semula jadi.

Rawatan Perubatan

Ubat - ubatan dalam sindrom pundi kencing terlalu aktif termasuk oxybutynin, tolterodine, klorida trospuim, propiverine dan solifenacin. Mereka semua kelas anti-muscarinic, yang bekerja dengan menghalang isyarat saraf ke pundi kencing untuk berehat.

Pembedahan - Ini adalah bentuk yang paling invasif rawatan bagi keadaan ini dan hanya digunakan sebagai pilihan terakhir. Rangsangan saraf suci, satu prosedur biasa bagi pundi kencing terlalu aktif, melibatkan memasukkan implan ke dalam pundi kencing yang membantu ia menguncup dan berehat lebih normal. Satu lagi prosedur dikenali sebagai pembesaran cystoplasty melibatkan mengambil sehelai tisu dari usus kecil dan pasangkan pada dinding pundi kencing untuk menjadikannya lebih besar. Jika semua pilihan gagal, terdapat lencongan kencing, yang memanipulasi ureter to air kencing melalui petikan lain di dalam badan.

Rawatan Asli

Perubahan gaya hidup - Sebahagian daripada bahan-bahan yang kita kecapi adalah diuretik. Kafein adalah diuretik yang paling biasa yang orang mengambil dalam setiap hari dalam bentuk kopi, cola, atau teh. Diuretik membuat bentuk air kencing lebih cepat, sekali gus memperhebatkan mendesak untuk membuang air kecil lebih kerap. Melangkau kafein untuk seketika, dan melihat jika terdapat peningkatan. Alkohol juga merupakan no no-untuk pundi kencing terlalu aktif. Juga, pakar menasihatkan bahawa orang perlu minum lapan hingga 10 gelas air setiap hari, bukan mengikut salah tanggapan bahawa mereka perlu kurangkan cecair kerana air membersihkan air kencing dan pundi kencing.

Latihan pundi kencing - Juga dikenali sebagai latihan pundi kencing, jenis ini rawatan pundi kencing terlalu aktif bertujuan untuk meregangkan pundi kencing dalam apa-apa cara yang ia akan digunakan untuk mengadakan lebih banyak air kencing daripada kini tidak. Untuk latihan pundi kencing yang berkesan, anda perlu bimbingan seorang doktor atau jururawat dan jurnal di mana anda boleh merakam masa di antara perjalanan tandas anda dan jumlah air kencing anda melepaskan setiap kali anda pergi. Ia berfungsi seperti ini: kencing cara yang biasa untuk tempoh dua hingga tiga hari pertama latihan untuk membuat rujukan untuk penambahbaikan pada masa hadapan. Selepas waktu ini, cuba berpegang ingin buang air kecil untuk tempoh masa yang lebih lama. Ini mungkin sukar, tetapi duduk lurus di atas kerusi keras atau melakukan senaman pelvis boleh membantu. Akhirnya, pundi kencing anda akan dilatih untuk memegang lebih besar jumlah air kencing dan anda tidak akan perlu pergi ke bilik air dengan lebih kerap.

Ubat semula jadi - Terdapat ubat semula jadi yang boleh membantu menguatkan otot-otot pundi kencing anda dan juga mempunyai kesan menenangkan pada pundi kencing. Dalam rawatan semula jadi saya cadangkan di bawah, gabungan ekstrak biji labu lipid percuma serta ekstrak kuman soya digunakan untuk membantu mengekalkan pundi kencing yang sihat. Dalam kajian klinikal, subjek diberi tablet yang mempunyai gabungan ekstrak kuman kacang soya dan biji labu, dalam tempoh beberapa minggu. Terdapat peningkatan yang ketara dalam kesihatan saluran kencing dan kualiti hidup selepas minggu pertama dengan walaupun penambahbaikan sepanjang minggu enam.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar