Kompleks Endurance harian

Kompleks Endurance harian

Badan boleh menahan banyak tekanan seperti senaman berat atau aktiviti fizikal yang melampau dalam kerja, namun apabila tekanan ini berterusan untuk tempoh sederhana berpanjangan, mereka boleh membahayakan badan.

Apa yang sebenarnya menentukan ketahanan dalam senaman adalah otot. Kekuatan otot bergantung kepada saiz dan otot daya contractility. Sabar adalah satu lagi langkah prestasi otot, yang lebih banyak bergantung kepada sokongan berkhasiat daripada otot-kepada jumlah glikogen yang telah disimpan dalam otot sebelum tempoh senaman. A Kedai diet karbohidrat yang tinggi lebih glikogen daripada diet lemak yang tinggi atau diet yang bercampur-campur. Terdapat tiga sistem metabolik yang terlibat dalam latihan-sistem phosphocreatine-creatine, sistem asid glikogen-laktik dan sistem aerobik. Dalam semua sistem-sistem ini, radikal bebas diwujudkan.

Mengikut definisi, radikal bebas adalah sebarang atom (seperti oksigen, nitrogen) dengan sekurang-kurangnya satu elektron tidak berpasangan dalam lingkaran paling luar, dan mampu kewujudan bebas. A radikal bebas mudah terbentuk apabila satu ikatan kovalen antara entiti pecah dan satu elektron kekal dengan setiap atom yang baru ditubuhkan. Radikal bebas adalah sangat reaktif kerana kehadiran elektron tidak berpasangan (s).

Di mana-mana dari 2 hingga 5% daripada pengambilan oksigen jumlah semasa kedua-dua rehat dan senaman mempunyai keupayaan untuk membentuk radikal superoksida yang sangat merosakkan melalui elektron melarikan diri. Semasa latihan, penggunaan oksigen kami meningkatkan 10 hingga 20 kali ganda kepada 35-70 ml / kg / min. Sebaliknya, elektron melarikan diri dari pemindahan rantai elektron dipertingkatkan lagi. Oleh itu, apabila dikira, 0,6-3,5 ml / kg / min daripada jumlah pengambilan oksigen semasa latihan mempunyai keupayaan untuk membentuk radikal bebas.

Penggunaan oksigen akan meningkatkan semasa latihan, yang membawa kepada peningkatan pembentukan radikal bebas. Badan bertindak balas kepada peningkatan dalam pengeluaran radikal bebas melalui sistem pertahanan antioksidan. Apabila pengeluaran radikal bebas melebihi pelepasan, kerosakan oksidatif berlaku. Radikal bebas terbentuk semasa senaman yang berpanjangan boleh melebihi kapasiti perlindungan sistem pertahanan antioksidan, seterusnya menjadikan badan lebih imun kepada penyakit dan kecederaan. Oleh itu keperluan untuk suplemen antioksidan yang diperlukan.

Serangan radikal bebas pada membran biasanya kerosakan sel ke titik bahawa ia mesti dikeluarkan oleh sistem imun. Jika pembentukan radikal bebas dan serangan tidak dikawal dalam otot semasa latihan, kuantiti besar otot dengan mudah boleh menjadi rosak. Otot rosak sebaliknya boleh menghalang prestasi dengan induksi keletihan. Hasilnya, prestasi semasa latihan, kerja dan aktiviti harian menjadi miskin.

Cara Antioksidan "terhadap pengoksidaan." Antioksidan berfungsi untuk melindungi lemak daripada pengoksidaan oleh radikal. Antioksidan adalah berkesan kerana mereka sanggup untuk melepaskan elektron mereka sendiri untuk radikal bebas. Apabila keuntungan radikal bebas elektron dari antioksidan, ia tidak lagi perlu untuk menyerang sel dan tindak balas rantai pengoksidaan rosak. Selepas menderma elektron, antioksidan menjadi radikal bebas dengan definisi. Antioksidan dalam keadaan ini tidak berbahaya kerana mereka mempunyai keupayaan untuk menampung perubahan dalam elektron tanpa menjadi reaktif.

Oleh itu atlet memerlukan beberapa bentuk suplemen pemakanan. Bukan atlet hanya perlu ini tetapi semua orang yang mengalami keletihan fizikal dan mental. Sel stem PSC Plant Pemakanan, berdasarkan pelbagai kajian yang dilakukan, telah merumuskan Kompleks Endurance harian. Kompleks Endurance harian yang diedarkan oleh PSC LLC Pengagihan di Amerika Syarikat dan Kanada. Kompleks Endurance harian adalah untuk sokongan pemakanan apa-apa jenis senaman fizikal. Ia meningkatkan ketahanan prestasi dan masa untuk pulih daripada senaman itu dengan menghapuskan radikal bebas walaupun tumbuhan mujarab sel stem ekstrak bahan-bahannya. Kompleks Endurance harian mengandungi Malus sylvestris (Crab Apple) yang mengandungi antioksidan. Satu kajian yang dilakukan oleh Seeram et al (2003) menunjukkan bahawa terdapat cyclooxygenase-yg melarang dan sebatian antioksidan dari Crabapple.

Kompleks Endurance harian juga mempunyai Abies Pectinata (perak Fir) pucuk muda. Satu kajian yang dilakukan oleh Yang et al (2009) menunjukkan bahawa Abies Alba minyak pati mempunyai aktiviti memerangkap radikal bebas dan juga aktiviti anti-mikrob.

Ini makanan tambahan juga mengandungi Rosa Canina (Anjing Rose) pucuk muda. Fecka (2009) telah diasingkan tanin dan polifenol dari Rosa Canina; kedua-dua bahan anti-oksida di dalam hak mereka sendiri.
Quercus (Oak) tunas di dalam tambahan ini juga mengandungi antioksidan. Barbehenn et al (2006) telah melaporkan bahawa tanin diasingkan daripada Quercus adalah yang bertanggungjawab untuk kelewatan dalam penuaan daun pokok.
Ilex aquifolium (Holly) pucuk muda, menurut satu kajian oleh Nahar et al (2005) mempunyai derivatif asid phenylacetic seperti quercetin, yang juga bertindak sebagai antioksidan yang menghapuskan radikal bebas.
Fraxinus Excelsior (Ash) tunas dilaporkan oleh El Ghazaly et al (1992) untuk mengurangkan keradangan dan edema yang dikaitkan dengan artritis. Hasil kajian menunjukkan bahawa Fraxinus Excelsior adalah setanding dengan Diclofenac dalam aktiviti anti-radang.

Di samping itu, Kompleks Endurance harian mengandungi Ribes nigrum (Black Currant) yang mengandungi steroid tumbuhan yang mengurangkan keradangan dan mengandungi 1,000mg Vitamin C setiap 10 titik, yang juga merupakan antioksidan. Ia juga mengandungi Pinus Montana yang meningkatkan pengeluaran Glucosamine dan kondroitin sulfat untuk tisu penghubung.

Rujukan:

1. Barbehenn RV, Jones CP, Karonen M, Salminen JP. Komposisi Tannin memberi kesan kepada aktiviti oksidatif daun pokok. J Chem Ecol. 2006 Oktober; 32 (10): 2235-51.
2. Dekkers, JC, LJP van Doornen, dan Han CG Kemper. Peranan Antioksidan Vitamin dan Enzim dalam Pencegahan Latihan yang disebabkan oleh kerosakan otot. Sukan Med 21: 213-238 1996.
3. El-Ghazaly M, Khayyal MT, Okpanyi SN, Arens-Corell M. Pengajian aktiviti anti-radang Populus tremula, Solidago virgaurea dan Fraxinus excelsior. Arzneimittelforschung. 1992 Mar; 42 (3): 333-6.
4. Fecka I. (2009). Penentuan kualitatif dan kuantitatif tanin terhidrolisis dan polifenol lain dalam produk herba dari meadowsweet dan anjing meningkat. Phytochem Anal.2009 Mei, 20 (3): 177-90.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar